Cateodata copiii plang fara absolut niciun motiv si este foarte dificil sa-i linistesti. Se intampla in special in primele luni de viata, perioada maxima fiind intre varsta de 3 si 8 saptamani dupa care lucrurile incep treptat sa se linisteasca, in jurul varstei de 3-4 luni. Este perioada în care parintele nu a invatat inca sa „descifreze” intelesul plansului copilului sau semnalele pe care acesta le transmite inainte de a incepe efectiv sa planga.
Plansul este modul in care copilul comunica; va anunta ca are scutecul plin, ii este foame, ii este prea cald sau prea frig, are febra sau doar doreste atentia dumneavoastra. Colicile sugarului sunt cea mai frecventa cauza a plansului inexplicabil la aceasta varsta. Incercati sa consolati copilul tinandu-l in brate, cu capul pe gatul vostru si corpul lui asezat pe piept, invelit intr-o patura, cantandu-i incet sau soptindu-i la ureche. Sunetul vocii amestecat cu bataile inimii dumneavoastra ii aduc aminte de zgomotele pe care le auzea inainte de a se naste, si ii dau un sentiment de liniste. Daca deveniti nervos copilul va plange din ce in ce mai mult!
Va oferim cateva solutii pentru a calma un copil care plange. Fiecare copil este diferit, ceea ce il linisteste pe unul poate sa nu fie eficient cu altul. S-ar putea sa dureze o perioada dar, cu calm si rabdare, o sa gasiti metoda care functioneaza cel mai bine pentru copilul dumneavoastra.
-
Verificati daca nu ii este foame, daca scutecul este curat, nu ii este prea cald sau prea frig si nu are febra. Rezolvarea acestor probleme va linisti rapid copilul.
-
Infasati copilul intr-o paturica subtire, lasand-o larga in jurul lui. Ajuta copilul sa se simta mai in siguranta.
-
Luati copilul in brate, asezat pe partea stanga, pentru a ajuta digestia, sau pe burta si mangaiati-l usor pe spate. Pozitia il ajuta, de obicei, sa adoarma.
-
Muzica linistita ii aduce aminte de zgomotele pe care le auzea inainte de a se naste si il ajuta sa se linisteasca. Stingeti lumina in camera, lumina prea puternica ii poate stimula plansul.
-
Plimbati-va cu copilul in brate, leganandu-l in acelasi timp. Miscarile ritmice il calmeaza. Uneori o plimbare cu masina este mai eficienta dacat leganatul.
-
Nu il supraalimentati deoarece ii produce disconfort. Intre inceputul unei mese si inceputul urmatoarei mese trebuie sa treaca minim 2-2 1/2 ore.
-
Daca nu ii este foame, oferiti-i suzeta, multi dintre copii se calmeaza astfel.
-
Uneori agitatia copilului este cauzată de alergia la proteine laptelui de vaca. Daca observati ca este mai agitat dupa alimentatie, discutati aceasta problema cu medicul de familie sau medicul pediatru deoarece e posibil sa aive nevoie de o dieta speciala.
Daca va simtiti epuizat, in pragul unei crize de plans sau extrem de nervos din cauza acestei situatii, lasati copilul intr-un loc sigur ca, de exemplu, patutul lui, si, pur si simplu, acordati-va o pauza. Eventual rugati o persoana apropiata voua sa-l supravegheze. Aveti nevoie de timp si pentru dumneavoastra, o ora petrecuta in oras sau cu prietenii ajuta! Niciodata nu scuturati copilul! Ii puteti produce hemoragii!
Puteti lasa copilul sa planga in patutul lui timp de 10-15 minute, dupa ce v-ati asigurat in prealabil ca nu ii este foame si are scutecul curat. Cateodata doar aveti nevoie de o pauza si tu si copilul tau!
Dr. Daniela Dreghiciu
Medic Primar Pediatrie