Baia partiala a nou-nascutului

In primele 2-3 saptamani de viata, pana la caderea restului de cordon ombilical, se recomanda baia partiala a nou-nascutului, si doar ulterior acesta poate fi imbaiat in cadita.

Intr-o incapere incalzita (23-24ᵒC) asezati copilul pe o suprafata plana si calduroasa: patul, masa pentru schimbarea scutecului, podeaua sau chiar blatul de langa chiuveta, peste care puneti o patura. Daca asezati copilul altundeva decat pe podea, va trebui sa tineti in permanenta o mana pe el pentru a fi siguri ca nu cade. Aveti nevoie de un bol cu apa calda (38ᵒC) – temperatura o veti verifica folosind incheietura mainii sau cotul, respectiv un prosop de dimensiuni mici ce va fi folosit pentru spalarea corpului, tampoane pentru ochi ± fata, sapun si sampon pentru sugari, scutec curat, haine curate.

Dezbracati copilul si inveliti-l intr-o paturica, asezati copilul intins pe spate pe patura sau aleza pe care a-ti pregatit-o. Inmuiati un prosop de dimensiuni mici in apa, stoarceti-l apoi stergeti fata copilului, fara a folosi sapun. Cu tampoane umede curatati pleoapele dinspre interior spre exterior. Incepeti cu ochii si fata copilului pentru a folosi apa curata, fara sapun. Ulterior in apa vor exista urme de sapun ce pot irita ochii copilului.

Apoi treceti la spalarea corpului – de data aceasta folositi sapun pentru sugari. Prosopul folosit la spalarea copilului se inmoaie repetat in apa cu sapun si apoi se stoarce si se sterg, pe rand, toate partile corpului. Curatati cu atentie zona pliurilor, in special sub-brat, in spatele urechilor, in jurul gatului si zona scutecului. Nu uitati sa spalati inclusiv degetele si spatiile dintre ele. Pentru a mentine caldura corpului – dezveliti doar partea care este spalata in acel moment, tinand restul corpului acoperit cu paturica.

Este posibil ca spalarea parului sa nu fie necesara de fiecare data dar, daca parul este murdar, masati-l cu putin sampon si clatiti turnand apa dintr-un bol in timp ce cu cealalta mana sustineti capul si gatul copilului. Clatirea este mai usoara daca se face tinand capul copilului deasupra unei cadite sau a chiuvetei. Periind scalpul bebelusului – cu perii speciale existente in trusele dedicate lor, activam circulatia din aceasta zona.

Dupa baie copilul este uscat cu ajutorul unui prosop, insistand in zona pliurilor unde, daca pielea ramane umeda se va irita. Nu folosim uscatoare de par in cazul bebelusilor! Parul se va usca doar stergandu-l bine cu prosopul. Daca pielea este uscata se va aplica ulei sau lotiune de corp, masand usor. Copilul este apoi gata pentru a primi haine curate si probabil va adormi imediat dupa o asemenea aventura!

Dr. Daniela Dreghiciu

Medic Primar Pediatrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *