Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a elaborat ghiduri privind prepararea și administrarea în condiții de siguranță a laptelui praf la copilul mai mic de 1 an. Deoarece sistemul său imunitar este incomplet dezvoltat sugarul se poate îmbolnăvi ușor datorită bacteriilor existente în laptele praf. Conținutul acestui material respectă recomandările OMS. La această dată nu există, pe plan internațional, posibilitatea producerii laptelui praf steril, riscul de îmbolnăvire se reduce dacă prepararea și stocarea laptelui se face corect. În timpul procesului de producție laptele se contaminează cu Enterobacter sakazakii (cel mai frecvent) dar și Salmonella enterica; aceste bacterii nu cresc în laptele pudră dar se dezvoltă rapid după reconstituirea lui.
Reconstituirea laptelui praf folosind apă la temperatură de peste 70°C reduce riscul de îmbolnăvire dar, pe eticheta celor mai multe cutii de lapte praf, temperatura apei pentru reconstituire este mult mai mică (40-50°C), laptele astfel preparat trebuie consumat imediat (nu în decurs de 2 ore). OMS recomandă folosirea apei la temperatura de minim 70°C indiferent de recomandările producătorului (în viitor acestea vor fi modificate pentru a respecta recomandările OMS). Riscul de contaminare a laptelui din exterior este minim dacă persoana care prepară laptele respectă regulile de igienă privind prepararea și administrarea laptelui praf.
Pregătirea recipientelor
Toate echipamentele folosite la prepararea și administrarea laptelui praf trebuie să fie sterile. Biberonul, tetina, inelul de fixare, capacul și eventualele valve ale biberonului, cănița și accesoriile ei și o linguriță folosită pentru omogenizarea laptelui în căniță trebuie inițial curățate și apoi sterilizate, pentru a îndepărta bacteriile periculoase pentru copil.
-
Curățarea: începeți prin a vă spăla mâinile cu apă caldă și săpun, apoi vă ștergeți cu un prosop curat. Clătiți cu apă rece biberonul pentru a îndepărta urmele de lapte de la masa anterioară. Curățați apoi interiorul și exteriorul biberonului, al tetinei, inelul de fixare al tetinei și capacul biberonului sau cănița și accesoriile ei cu apă caldă și detergent de vase, folosindu-vă de perii speciale (se achiziționează din farmacii sau standurile pentru sugari ale magazinelor). Laptele este un mediu în care bacteriile se dezvoltă rapid de aceea este bine ca spălarea să se efectueaze imediat după golirea biberonului. Clătiți ulterior la robinet, sub jet continuu de apă rece.
-
Sterilizarea: echipamentele curate pot fi apoi sterilizate pentru a îndepărta bacteriile, ciupercile și virusurile care pot produce boli copilului dumneavoastră. Sterilizarea se poate efectua cu ajutorul soluțiilor, a aparatelor pentru sterilizare sau prin fierbere. Obiectele metalice (lingurițe, etc) nu se pot steriliza chimic. Sterilizarea este obligatorie în cazul copilului mai mic de 6 luni și recomandată la copilul cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 1 an.
-
Depozitarea echipamentelor după sterilizare (în cazul în care copilul nu este alimentat imediat): spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun apoi vă ștergeți folosind un prosop curat. Biberonul, tetina, inelul de fixare și capacul biberonului se extrag din apa sau soluția în care au fost sterilizate și se asamblează pentru a evita pătrunderea bacteriilor în interiorul biberonului. Dacă s-a utilizat un sterilizator cu vapori de apă (electric sau la microunde) echipamentele pot rămâne sterile în interiorul aparatului un interval de timp care este precizat de către producător. În cazul folosirii soluțiilor pentru sterilizare, înainte de asamblare, toate echipamentele trebuie clătite din abundență cu apă fiartă și răcită (din apa pregătită pentru prepararea laptelui).
Prepararea laptelui
-
Curățați și dezinfectați masa de lucru. Spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun, apoi le ștergeți cu un prosop curat.
-
Pregătirea apei pentru prepararea laptelui: se folosește apă la temperatura de cel puțin 70°C deoarece la această temperatură eventualele bacterii existente în pudră sunt distruse.
-
Fierbeți timp de 1 minut apă potabilă – preferabil 1 litru (nu se fierbe un interval mai mare de timp deoarece apa se evaporă și astfel concentrația sărurilor crește) apoi lăsați apa la răcit timp de 30 de minute la temperatura camerei (deoarece 1 litru de apă ajunge de la 100°C la 70°C în interval de 30 de minute). În cazul în care utilizați fierbătorul electric lăsați apa să ajungă până la punctul de fierbere, nu opriți mai repede fierbătorul. Apa va fi folosită atât la prepararea laptelui cât și pentru clătirea echipamentelor sterilizate la rece, cu soluții de sterilizare (cele sterilizate cu abur sau prin fierbere nu trebuie clătite).
-
Folosirea apei de fântână nu este recomandată deoarece poate conține nitriți a căror prezență în corpul uman împiedică transportul oxigenului la țesuturi, intoxicația cu nitriți poate duce la afecțiuni grave care pun în pericol viața copilului. Cantitatea de nitriți din apa de fântână și pericolul apariției intoxicației este evaluat de către Direcțiile de Sănătate Publică din fiecare județ.
-
Apa plată poate fi folosită la prepararea laptelui dacă este sterilă (microbiologic pură), conținutul de sodiu (Na) este mai mic de 200 mg/l și cel de sulfați (SO sau SO4) mai mic de 250 mg/l, condiții îndeplinite de majoritatea sortimentelor de apă plată românești.
-
Citiți instrucțiunile de pe eticheta cutiei de lapte praf: raportul dintre cantitatea de pudră și cea de apă folosite pentru reconstituirea laptelui este precizat pe eticheta fiecărei cutii de lapte (de obicei 1 măsură de pudră, existentă în interiorul fiecărei cutii de lapte praf, se folosește la 30 ml de apă), nerespectarea cantităților poate duce la probleme de creștere, diaree sau constipație.
-
Prepararea laptelui: inițial se pune în biberon apa fierbinte peste care se adaugă laptele praf, se montează tetina ținând-o de marginea ei (cea care se așează pe biberon) și ulterior capacul biberonului. Se omogenizează conținutul agitând oblic biberonul sau folosind mixerele pentru biberoane. Nu atingeți vârful tetinei de masa de lucru – la nevoie aceasta poate fi pusă în interiorul capacului biberonului (care este steril) până la montarea ei. În cazul folosirii căniței laptele se omogenizează prin amestecarea lui cu o linguriță sterilă.
-
Răciți conținutul biberonului sau al căniței până la temperatura la care laptele poate fi oferit copilului: țineți biberonul sau cănița sub jet de apă rece sau în interiorul unui recipient cu apă rece sau apă cu gheață. Verificați ca nivelul apei din exteriorul biberonului/căniței să fie sub cel al capacului pentru a evita intrarea apei în biberon/căniță. Ștergeți apoi exteriorul biberonului/căniței cu un prosop uscat și curat. Agitați biberonul pentru a omogeniza laptele.
-
Niciodată nu folosiți cuptorul cu microunde pentru a prepara sau încălzi laptele deoarece acesta încălzește inegal conținutul biberonului și cantități mici de lapte fierbinte, existente în interiorul acestuia, pot produce arsuri copilului.
-
Verificați temperatura laptelui turnând câteva picături de lapte pe interiorul antebrațului dumneavoastră: laptele trebuie să fie cald (nu fierbinte și nici rece) pentru a putea fi oferit copilului.
-
Alimentația propriu-zisă:
-
copilul alimentat cu biberonul trebuie ținut ridicat (cu capul mai sus decât corpul), susținând capul și gâtul copilului, deoarece menținerea capului mai sus decât stomacul împiedică întoarcerea laptelui în gura copilului. Alimentația copilului este în principal lichidiană în timp ce sfincterul care, în mod normal, nu permite întoarcerea laptelui din stomac în esofag este insuficient dezvoltat. Copiii alimentați în poziție orizontală au risc crescut de infecții ale urechii deoarece laptele pătrunde din gură în nas și apoi în urechea medie prin orificiul existent între ultimele două.
-
Verificați dimensiunea orificiului tetinelor – trebuie să fie potrivită vârstei copilului. În cazul tetinelor cu orificiu prea larg, cantitatea de lapte care ajunge în gura copilului este prea mare și acesta nu reușește să o înghită existând riscul aspirării laptelui în plămâni iar în cazul tetinelor cu orificiu prea mic sugarul va depune prea mult efort și va obosi în timpul suptului, adormind înainte de a se alimenta suficient. Tetina se va schimba cu o alta cu orificiu mai mare pe masură ce copilul crește.
-
În timpul alimentației tetina trebuie să fie permanent plină cu lapte, dacă aerul pătrunde în tetină copilul va înghiți mult aer ceea ce îi produce disconfort. Dacă în interiorul tetinei se produce vid, pereții acesteia se lipesc – mutați tetina spre colțul gurii copilului pentru ca aerul să intre în tetină și să destindă pereții acesteia. Tetina se poate bloca cu lapte insuficient dizolvat, situație în care aceasta trebuie înlocuită pentru a putea continua alimentația.
-
Copilul poate avea nevoie de mici pauze în cursul alimentației, în timpul cărora e bine să ajutați copilul să elimine din stomac aerul înghițit – țineți copilul ridicat, în poziție verticală, sprijinit pe umărul dumneavoastră, poziție în care aerul se ridică deasupra laptelui. Odată cu eliminarea aerului copilul poate regurgita, fără efort, și mici cantități de lapte.
-
Copilul nu trebuie lăsat niciodată singur în timpul alimentației, cu biberonul sprijinit de o pernă sau orice alt obiect deoarece se poate asfixia cu lapte, crește riscul apariției otitei și privează copilul de interacțiunea cu dumneavoastră.
-
Laptele neutilizat în interval de 2 ore de la preparare trebuie aruncat deoarece bacteriile se dezvoltă foarte ușor, laptele fiind un bun mediu de cultură pentru acestea
-
Laptele rămas se aruncă, apoi biberonul este curățat și sterilizat pregătindu-l pentru masa următoare
Putem depozita laptele gata preparat pentru a fi folosit mai târziu?
Cea mai sigură metodă este prepararea doar a cantității de lapte necesară la o masă, imediat înainte de alimentație, deoarece laptele este un bun mediu pentru dezvoltarea bacteriilor, în special dacă este ținut la temperatura camerei. Există totuși situații în care laptele trebuie preparat pentru a fi folosit mai târziu: se va prepara câte un biberon pentru fiecare masă și se vor păstra la frigider (la maxim 5°C, în zona din spate a rafturilor deoarece este mai rece comparativ cu locurile de depozitare de pe ușa frigiderului) timp de cel mult 24 de ore. Laptele se va prepara doar folosind apă la temperatură mai mare de 70°C, apoi se va răci ținând biberonul sub jet de apă rece sau într-un vas cu apă cu gheață; nu se pune fierbinte în frigider deoarece crește temperatura în interiorul acestuia. Înainte de alimentație laptele trebuie încălzit menținând biberonul într-un vas cu apă fierbinte, biberonul trebuie agitat din când în când pentru a amesteca laptele și a asigura încălzirea uniformă a acestuia. Laptele reîncălzit trebuie folosit în maxim 15 minute. Se pot folosi și aparate electrice speciale pentru încălzirea laptelui. Nu încălziți biberonul în cuptorul cu microunde deoarece încălzirea nu este uniformă iar copilul se poate arde cu lapte foarte fierbinte existent în interiorul biberonului.
În cazul în care doriți să călătoriți se poate folosi laptele lichid pentru sugari – lapte steril, gata preparat.
Laptele praf reconstituit, dacă este luat de la frigider, poate fi transportat în geanta frigorifică până la destinație unde va fi depozitat din nou în frigider. Laptele menținut la frigider poate fi consumat în interval de 24 de ore de la preparare, cel ținut în geanta frigorifică – în 4 ore, iar cel ținut inițial la frigider și apoi transportat la temperatura ambientală – în interval de 2 ore de la scoaterea lui din frigider. Dacă laptele trebuie transportat un interval de timp mai mare de 4 ore, geanta frigorifică nu poate asigura menținerea temperaturii, situație în care puteți prepara laptele în timpul călătoriei. Laptele se prepară chiar înainte de a-l oferi copilului.
În această situație luați cu dumneavoastră:
-
un termos plin cu apă proaspăt fiartă – apa fierbinte va distruge eventualele bacterii din interiorul termosului atunci când termosul este umplut complet, iar temperatura apei se menține mai mare de 70°C timp de mai multe ore. Dacă nu aveți la dispoziție apă fiartă și răcită puteți prepara laptele cu apă plată sterilă (microbiologic pură) – folosiți un recipient nou, sigilat, la temperatura camerei, laptele astfel preparat trebuie consumat imediat și nu poate fi păstrat timp de 2 ore ca și în cazul laptelui preparat cu apă la 70°C. Nu folosiți apă minerală deoarece conține prea multe săruri.
-
pudra de lapte praf – poate fi transportată în cutii speciale, curate și uscate, ce conțin doza necesară pentru o masă (se cumpără din farmacii sau standurile pentru sugari ale magazinelor) sau în cutia originală dacă, pe timpul transportului, temperatura exterioară nu este foarte mare și se pot păstra condițiile de depozitare ale cutiei deja desfăcute, eventual în interiorul unei genți frigorifice.
-
biberonul deja sterilizat și asamblat pentru a menține sterilitatea interiorului.
Dr. Daniela Dreghiciu
Medic primar pediatrie