Multi parinti stiu ca inghitirea medicamentelor solide (capsule, comprimate sau drajeuri) poate fi un cosmar pentru copii. Chiar unii adulti au probleme cu aceasta tehnica! Copiii pot asocia inghitirea medicamentelor cu starea neplacuta pe care o produce boala sau se simt, pur si simplu, prea rau pentru a le putea inghiti ori nu au dobandit corect abilitatile necesare. Aceasta situatie poate avea consecinte asupra starii de sanatate a copilului deoarece nu toate medicamentele se gasesc si sub forma lichida. Pentru parinti este, de asemenea, stresant – de obicei parintii incearca sa oblige copiii, sa-i roage, sa-i mituiasca sau zdrobesc medicamentele si le amesteca cu suc, iaurt, banane. Dar aceasta practica modifica absorbtia medicamentului. Toate tehnicile de mascare pot fi urmate de esec, de aceea este mai usor pentru parinti sa-si invete copiii cum sa inghita medicamentele. Secretul sta in calmul parintelui si in folosirea in loc de medicamente a bomboanelor cu dimensiuni din ce in ce mai mari – de la bomboanele colorate pentru decorarea prajiturilor pana la tic-tac, M&M sau skittles.
Invatarea inghitirii medicamentelor este relativ usoara. Aceasta presupune coordonarea musculaturii gurii, limbii, laringelui, faringelui si esofagului, usor de realizat in cazul copilului sanatos dar uneori dificil cand acesta este bolnav, in special in cazul bolilor neurologice. In jurul varstei de 5 ani copilul sanatos este pregatit sa invete sa inghita medicamente solide. Copilul si parintele deopotriva trebuie sa isi depaseasca anxietatea legata de inghitirea medicamentelor. Paharele special destinate acestei activitati (contin in interiorul lor un spatiu unde se pune medicamentul ce va fi inghitit odata cu continutul paharului) nu si-au dovedit eficienta.
Antrenarea copilului trebuie sa inceapa atunci cand copilul este sanatos, explicam mai intai copilului ce avem de facut, il incurajam, ii spunem ca acum este mare si cu siguranta va reusi. In cazul copiilor mai mari acestia vor fi asigurati ca exista suficient loc pentru trecerea medicamentului si toata zona prin care trece acesta este moale si flexibila si este imposibil ca medicamentul sa ramana blocat in gat sau esofag deoarece zona este mai larga decat orice comprimat care trebuie inghitit. Si mancarea inghitita este mai mare decat comprimatele! De obicei copiii au nevoie de doar 30 de minute pentru a invata urmate de 1-2 saptamani de antrenament pentru a stapani aceasta abilitate.
Pozitia capului in momentul in care inghite medicamentul poate fi centrala, cu barbia in jos sau in sus sau cu capul intors intr-o parte. Fiecare dintre ele are propriile avantaje: cea centrala este cea mai folosita, inghitirea medicamentelor cu barbia ridicata este usoara deoarece comprimatul aluneca de-a lungul limbii spre esofag, intorcand capul intr-o parte diametrul portiunii superioare a esofagului este maxim si, in plus, se produce un zgomot nostim pentru copii la inghitire. Inghitirea cu capul intors intr-o parte este foarte usoara dar neobisnuita pentru cei mai multi dintre parinti. Pentru unii copii pozitia cu barbia in jos pare a fi mai usoara. Dar pozitiile preferate de copii par a fi cea cu capul orientat central si cea cu barbia ridicata.
Aveti nevoie de un pahar cu apa si bomboane avand mai multe dimensiuni – asigurati-va ca sunt bomboane de consistenta crescuta, nu bomboane gumate. La inceput aratati copilului cum sa inghita apa, doar apa, in diferite pozitii, stand pe scaun, cu umerii drepti. Pozitia capului se modifica dupa ce apa a ajuns in gura. Rugati copilul sa puna bomboana in gura, spre spatele limbii apoi ia apa in gura, modifica pozitia capului si inghite. Se incepe cu bomboanele de dimensiuni mici si daca reuseste inghitirea lor de 5 ori la rand se trece la bomboane de dimensiuni din ce in ce mai mari.
Probleme pe care le intampina copiii la inghitirea medicamentelor:
-
Postura este foarte importanta – copilul trebuie sa stea cu umerii drepti, uneori este nevoie sa exersati postura inainte de a invata copilul cum sa inghita medicamentele.
-
Mutarea comprimatului spre spatele limbii – este dificila pentru unii copii, scuturarea capului cu barbia usor ridicata poate fi de ajutor. Ati vazut vreodata cum inghit ratele? Iau mancarea in gura apoi ridica si scutura lateral capul pentru a face mancarea sa alunece spre esofag. E o tehnica ce ajuta la inghitirea medicamentelor.
-
Cata apa trebuie sa bea copilul? Putina – deoarece cand foloseste multa apa copilul nu mai poate controla pozitia medicamentului, si acesta pluteste in gura.
Dr. Daniela Dreghiciu
Medic Primar Pediatrie