Somnul de peste zi al copilului poate fi un moment de liniste al intregii familii. Dar acele minute pana cand copilul a adormit pot fi o incercare pentru parinte. Cateva sfaturi utile in acest sens va vor fi de ajutor. Dar nu uitati, fiecare copil este diferit si are propriul lui program de somn.
Cat de mult doarme copilul de-a lungul zilei?
Nou-nascutul nu are un program stabilit pentru somn, in prima luna de viata copilul se trezeste si adoarme la intervale egale de timp. Pe masura ce creste perioadele de peste zi in care copilul doarme sunt din ce in ce mai lungi si, mai ales, mai predictibile. Intre varsta de 4 luni si 1 an copilul are, de obicei, 2 perioade de somn de-a lungul zilei: dimineata si dupa masa, unii prefera al treilea somn dupa-masa tarziu. In mod obisnuit sugarul doarme cel putin 3 ore de-a lungul zilei, uneori mai mult. Dupa varsta de 1 an copiii renunta, de obicei, la somnul de dimineata si mai dorm dupa-masa timp de 2 sau 3 ore, pana la varsta de 3-5 ani. In timpul perioadei de tranzitie in care renunta la somnul de dimineata incercati sa culcati seara copilul mai devreme, devansand ora de culcare cu cate o jumatate de ora pentru a avea un copil mai odihnit dimineata.
Unii copii confunda somnul de peste zi cu cel de noapte si au tendinta de a dormi excesiv ziua. Treziti copilul dupa 3 ore, maxim 4 ore de somn, in special daca este vorba de somnul de dupa-masa pentru ca altfel va fi foarte dificil sa-l adormiti seara.
Care este cea mai usoara metoda de a pune copilul la culcare?
-
Un mediu intunecat, linistit si racoros va ajuta copilul sa adoarma mai usor.
-
Pune copilul in pat atunci cand este usor adormit dar inca treaz. Semnele de oboseala ale copilului sunt caderea pleoapelor, copilul se freaca la ochi si este nelinistit. Daca nu pui copilul la culcare in acel moment el va deveni mult prea obosit, din ce in ce mai nelinistit si ii va fi mai greu sa adoarma.
-
Nu incercati sa adormiti copilul tinandu-l in brate sau scuturandu-l sau alimentandu-l la san. Este un obicei pe care si-l va insusi repede si nu veti mai putea sa-l adormiti decata sa cum l-ati obisnuit. Daca are tendinta de a adormi la san dupa ce alimentati copilul faceti ceva ce o sa-l trezeasca cu blandete ca, de exemplu schimbati-i scutecul sau cititi-i o poveste.
-
Copilul trebuie sa doarma intr-un mediu sigur. Puneti copilul in patutul lui, pe spate si indepartati din pat si de pe marginile lui paturile, parnele sau jucariile de plus cu care s-ar putea sufoca.
-
Fiti perseverenti: puneti copilul la somn aproximativ la aceeasi ora, durata somnului va fi aceeasi. O sa-i creati o rutina si o sa adoarma din ce in ce mai usor. Vor fi si exceptii ocazionale, bineinteles, dar acestea nu fac nici un rau copilului!
Copilul se trezește imediat dupa ce il asez in pat.
Deseori copiii protesteaza cand sunt asezati la somn dar dupa cateva minute se linistesc singuri si adorm. Daca plange mai mult de cateva minute ia copilul din pat si incearca sa il linistesti din nou. Daca se trezeste imediat dupa ce l-ai pus in pat verifica poate ii e foame sau are scutecul ud sau e bolnav, dar daca nu e niciuna dintre aceste situatii lasa-l sa se linisteasca singur.
Nu uita ca bebelusii arata deseori foarte activi in timpul somnului: isi misca mainile si picioarele, zambesc, au miscari de supt, iar parintele crede deseori ca ii este foame. Nu lua imediat copilul din pat, lasa-l cateva minute pentru ca este foarte posibil sa adoarma din nou.
Copilul meu refuza sa doarma. Ce sa fac?
Unii copii trec printr-o perioada in care refuza sa doarma ziua, chair daca sunt obositi si au nevoie de acel somn. Incercati sa modificati ora la care il culcati seara mutand-o mai repede sau mai tarziu cu cate o jumatate de ora.
A culca propriul copil peste zi nu este intotdeauna usor iar unele zile pot fi mai grele decat altele. Aminteste-ti semnele pe care le da copilul cand este obosit pentru a-l pune la culcare la timp.
Dr. Dreghiciu Daniela
Medic Primar Pediatrie