Cum protejăm copiii de înțepăturile de artropode (țânțari, căpușe etc.)

Artropodele sunt cele mai răspândite animale nevertebrate conținând un număr impresionant de specii dintre care fac parte și arahnidele (păianjeni, căpușe) dar și insectele (țânțari, albine, viespi, furnici, muște, purici, etc). Deseori, în limbajul uzual, nu cel de specialitate numim insecte toate organismele nevertebrate, indiferent de specia din care face parte. În lunile de vară înțepăturile și mușcăturile produse de artropode sunt foarte frecvente și le creează copiilor un real disconfort. Cele mai frecvente sunt cele produse de țânțari și căpușe dar și leziunile produse de muște, albine, viespi, furnici, purici.

Țânțarii și căpușele se hrănesc cu sângele mamiferelor printre care și omul. Căpușele sunt artropode, înrudite cu păianjenii, trăiesc în iarbă dar și în blana și părul mamiferelor (câini, pisici, iepuri etc).

Albinele și viespii nu înțeapă în mod obișnuit, cu excepția situațiilor în care se simt atacate. În timpul înțepăturii acestea inoculează venin ce conține proteine (pot declanșa reacții alergice grave persoanelor predispuse). Albina poate înțepa o singură dată deoarece își pierde acul cu această ocazie și apoi moare; acul trebuie îndepărtat cât mai repede pentru a reduce cantitatea de venin injectată. Îndepărtarea acestuia se face prin răzuirea pielii și nu apăsând cu degetele de o parte și de alta a lui deoarece crește cantitatea de venin eliberată în piele. Atunci când copilul a fost înțepat pentru că a deranjat un stup, îndepărtați copilul cât mai repede de acesta deoarece albinele, atunci când înțeapă, elimină un feromon ce atrage celelalte albine. În cazul viespilor înțepăturile sunt multiple deoarece, spre deosebire de albină, nu își lasă acul la locul înțepăturii.

Leziuni produse de mușcătura/înțepătura artropodelor

 • De cele mai multe ori leziunile nu sunt periculoase: se produce doar înroșirea și tumefierea pielii din jur, durere și mâncărime a acelei zone, infecția locală este posibilă dacă pielea este zgâriată. Tratamentul cu antihistaminice timp de 3-5 zile reduce mâncărimea; roșeața și inflamația locală sunt diminuate de aplicarea cortizonului local sau administrarea lui pe cale orală. Aplicarea gheții (nu direct pe piele ci pin intermediul unui material textil – prosop) reduce inflamația locală, aceasta se aplică timp de 15-20 de minute pe oră, în primele 6 ore și este utilă în special în cazul înțepăturilor de viespe sau albină. După înțepătura de țânțar și albină pielea poate fi mai inflamată a doua și a treia zi decât imediat după înțepare. Pielea trebuie menținută curată pentru a evita infecția. Infecția pielii se produce datorită folosirii unghiilor murdare pentru grataj, când apare suprainfecția pielea este intens inflamată, cu secreții purulente; necesită tratament antibiotic.
 • Sunt posibile și reacții alergice grave – anafilaxie, copilul având imediat după ce este înțepat probleme respiratorii, pielea devine roșie, copilul acuză durere de cap, este amețit sau devine inconștient. Este necesar ajutorul medical calificat imediat (telefon 112).
 • Artropodele pot transmite infecții virale sau bacteriene. Înțepătura țânțarului nu este periculoasă în sine dar țânțarul poate fi vector pentru multe microorganisme care trăiesc în corpul lui și care sunt inoculate în organism în momentul înțepăturii: cel mai frecvent sunt virusuri care pot determina meningoencefalite, encefalite dar și agentul cauzator al malariei (în România există doar cazuri izolate). Căpușele inoculează la locul mușcăturii atât bacterii care produc Boala Lyme (Borelioza) dar și alte infecții bacteriene rare în țara noastră, cât și virusul encefalitei de căpușă responsabil de meningită, meningoencefalită sau encefalită. În cazul muștelor este posibilă transmiterea unor boli digestive bacteriene deoarece muștele trăiesc cu prepondereanță în jurul gunoaielor.

Ce atrage artropodele/insectele?

Modul în care acestea își aleg victima nu este pe deplin înțeles. Cei mai bine studiați sunt țânțarii care își caută hrana folosindu-se de vedere, de căldura și mirosul emis de corpul uman. În timpul zilei țânțarii sunt atrași și de mișcările copilului și de hainele de culoare închisă. Dioxidul de carbon și acidul lactic eliminate prin piele atrag țânțarii de la o distanță de 30 m iar căldura și umezeala corpului, mirosul produs de transpirație și descompunerea bacteriilor de pe piele, mirosul floral al parfumului, loțiunile, săpunul și produsele folosite pentru aranjarea părului atrag țânțarii.

Cum putem ține artropodele/insectele departe de copii?

Sfătuiți copilul să evite zonele în care insectele se aglomerează: prezența gunoiului atrage muștele, bălțile vechi și apa stătătoare atrage țânțarii care sunt activi în special dimineața și seara, florile, dulciurile atrag albinele și viespii.

Jocul copiilor în afara casei nu trebuie limitat deoarece este necesar dezvoltării acestuia dar putem face mediul mai prietenos pentru copil prin aplicarea insecticidelor în mediul în care se joacă acesta. Dacă în zona de joacă a copilului pot fi prezente artropodele, îmbrăcămintea acestuia trebuie să fie adecvată: pantaloni lungi, acoperiți de șosete, cu textură mai deasă deoarece țânțarii pot mușca și prin intermediul țesăturilor fine, pantofi închiși, fără orificii, toate hainele trebuie să fie de culoare deschisă. Se evită folosirea săpunurilor, a cremelor cu mirosuri intense deoarece atrag insectele.

Nu există niciun produs care odată înghițit împiedică apropierea artropodelor: usturoiul, drojdia de bere, vitamina B1 nu ne protejează de înțepăturile sau mușcăturile acestora. Nu sunt utile nici brățările impregnate cu diverse substanțe, aparatele cu ultrasunete și dispozitivele electrice proiectate pentru a ține la distanță insectele.  În schimb există substanțe care, aplicate pe piele sau pe haine, nu permit apropierea acestora (se numesc și repelenți). Aceste substanțe îndepărtează artropodele care mușcă (țânțari, căpușe, muște, purici) dar nu și cele care înțeapă – albine și viespi. Nu s-a găsit până în prezent repelentul ideal dar există substanțe care acționează împotriva mai multor specii. Pentru a fi eficient repelentul trebuie să fie volatil ca să mențină o concentrație suficientă a vaporilor la suprafața pielii, dar evaporarea să nu fie foarte rapidă pentru a nu își pierde repede eficiența. Repelenții sunt mai puțin eficienți dacă sunt îndepărtați prin: frecarea hainelor de piele, de către apă (ploaie), vânt sau temperatura crescută. Copilul nu poate fi acoperit în totalitate de aceste substanțe: orice zonă rămasă fără repelent poate fi atacată de artropode motiv pentru care evitarea zonelor cunoscute ca fiind parazitate și purtarea hainelor adecvate este necesară chiar dacă avem la îndemână repelenți.

Aceste substanțe se găsesc sub formă de loțiuni, creme, spray-uri, șervețele impregnate cu substanța activă și sunt eficiente doar în apropierea pielii pe care sunt aplicate. Se aplică doar pe pielea expusă insectelor, nu sub haine prin care acestea nu pot înțepa sau mușca. Pentru a aplica substanța pe față nu se recomandă pulverizarea directă pe piele ci se pune substanța pe palme ulterior se aplică de pe palme pe tegumentul feței, pentru a evita contactul cu ochii și gura. Copiilor nu li se aplică astfel de substanțe pe mâini datorită riscului de contact ulterior al acesteia cu ochii, gura sau organele genitale. Pot avea efecte toxice dacă absorbția lor prin piele este crescută în caz de inflamații, răni, zone iritate sau cu eczemă sau substanța respectivă este înghițită accidental. Citirea etichetei produsului este absolut necesară deoarece oferă informații privind vârsta minimă a copilului pentru care poate fi folosit și durata de acțiune în funcție de tipul de artropod pe care vrem să il evităm.

Există două tipuri de substanțe care nu permit artropodelor să se apropie: substanțe chimice și biologice, cele chimice fiind mult mai eficiente decât cele derivate din substanțe naturale.

Repelenți chimici:

 • DEET sau nn-dietil-toluamidă, este cea mai veche substanță folosită (din 1957) și, în același timp, cea mai eficientă. Este utilă împotriva multor artropode (țânțari, căpușe, purici) dar nu și împotriva albinelor sau viespilor. Se găsește în compoziția unor produse existente pe piața românească dintre care: AUTAN spray Family care (15%), AUTAN Tropical protecție de lungă durată (25%) acestea nefiind singurii repelenți pe bază de DEET comercializați. Cu cât concentrația substanței este mai mare cu atât timpul de acțiune este mai îndelungat, o concentrație de 10% are efect timp de 1-2 ore, 30% se folosește atunci când copilul este expus 4-5 ore. Există diferite produse care, deși concentrația DEET nu este foarte mare, eliberea substanței este mai lentă și efectul este de durată mai lungă motiv pentru care citirea recomandărilor de pe etichetă este obligatorie înainte de aplicare. Academia Americană de Pediatrie nu recomandă aplicarea DEET pe pielea copiilor mai mici de 2 luni, în timp ce Societatea Canadiană de Pediatrie recomandă aplicarea DEET doar peste vârsta de 6 luni. Societatea Canadiană de Pediatrie recomandă utilizarea DEET în concentrație de 10%, o aplicație /zi la copilul mai mic de 2 ani, maxim 3 aplicații pe zi la copilul 2-12 ani din aceeași concentrație, copilul peste 12 ani poate folosi DEET 30%; Academia Americană de Pediatrie recomandă folosirea DEET cu concentrație mai mică de 30% indiferent de vârstă. Concentrații mai mari pot folosi adulții care sunt într-o zonă cu aglomerare mare de căpușe sau țânțari, dacă nu este posibilă reaplicarea frecventă, sau condițiile climaterice – ploaia sau umezeala extremă determină evaporarea rapidă a substanței (de exemplu în cazul călătoriilor în păduri tropicale sau a soldaților).

Aplicarea simultană a DEET și a cremelor de protecție solară reduce la 1/3 eficiența protecției față de razele solare necesitând aplicarea repetată a cremelor de protecție solară. Nu sunt recomandate cremele/loțiunile ce conțin atât DEET cât și factor de protecție solară deoarece reaplicarea DEET se face doar dacă acesta devine ineficient pentru a evita riscurile toxice. Se aplică mai întâi crema de protecție solară apoi, după 30 de minute DEET.

După ce copilul ajunge acasă DEET va fi spălat de pe tegument, mai ales dacă se va reaplica în zilele următoare. O parte din DEET se poate absorbi prin piele și este complet eliminată în interval de 12 ore. Absorbția este mai mare dacă se aplică o perioadă îndelungată concentrații mari de DEET. Reacțiile adverse secundare aplicării de DEET sunt produse mai frecvent de utilizarea lui incorectă decât de accidente:

 • Efecte locale la nivelul pielii: roșeață, iritație, senzația de arsură, apar în cazul aplicărilor repetate sau a folosirii concentrațiilor mari (peste 75%). Dacă apar aceste reacții se întrerupe aplicarea DEET și se spală pielea cu apă și săpun
 • Reacții sistemice, generale: sunt produse datorită absorbției prin piele a DEET sau înghițirii lui; poate produce confuzie, amețeală, slăbiciune musculară, convulsii, comă, grețuri, vărsături, modificări ale tensiunii arteriale și frecvenței cardiace. Apar în cazul aplicărilor repetate, a concentrațiilor mari, pe pielea cu leziuni anterioare, acoperirea cu haine a zonelor pe care s-a aplicat DEET îi crește absorbția
 • Pentru a evita reacțiile adverse sunt utile următoarele:
  • Citiți eticheta produsului înainte de folosire
  • Folosiți concentrații reduse: produsele cu concentrație 30% sunt la fel de eficiente ca și cele cu concentrații mai mari (există soluții cu concentrații cuprinse între 4-100%)
  • Aplicarea unui strat subțire de DEET este eficientă timp de 4-8 ore
  • Substanța se aplică doar pe pielea fără leziuni
  • Purtarea pantalonilor lungi și a bluzelor cu mânecă lungă reduce suprafața pe care se va aplica DEET, soluția nu se aplică sub haine
  • Nu se aplică pe mâinile copiilor care ar putea introduce substanța în gură sau ochi
  • Nu se folosește în cazul copiilor mai mici de 2 luni

DEET degradează materialele plastice (rama ochelarilor, cureaua ceasului), vâscoza, vinilin, hainele din piele, spandex-ul și suprafețele lăcuite motiv pentru care se recomandă evitarea contactului cu acestea. Nu are efecte asupra bumbacului, lânii, nylon-ului.

 • Picaridin sau Icaridin (Piperidine) nu permite contactul cu pielea al țânțarilor, căpușelor și muștelor. Are eficiență asemănătoare cu DEET dar toxicitate mai redusă, nu are mirosul neplăcut al acestuia și nu irită pielea. Nu se recomandă copiilor mai mici de 2 ani. Academia Americană de Pediatrie recomandă utilizarea concentrațiilor de 5-10%. Până în 2005 singurul repelent recomandat de Centrul American pentru Controlul Bolilor (CDC) a fost DEET, din 2005 s-au recomandat ca repelenți pentru țânțari și picaridinul respectiv uleiul de lemon- eucalipt și uleiul de soia 2%. Icaridinul se găsește sub mai multe forme: soluții alcoolice, aerosoli, emulsii, stick-uri. Icaridin sau Picaridin a fost evaluat de OMS, este patentat în Europa din 2008 (de către European Patent Office), în Canada din 2011. Se mai numește Byrepel sau KBR 3023. În magazinele din românia este comercializat sub formă de AUTAN protection plus Icaridin 20% dar și în compoziția altor produse
 • PMD sau p-menthane, 3,8-diol este echivalentul sintetic al uleiului de lemon-eucalipt, o specia de eucalipt folosită pentru a împiedica apropierea artropodelor de piele. Uleiul de lemon – eucalipt sau varianta sintetică PMD oferă protecție asemănătoare cu DEET. Nu se recomandă copiilor mai mici de 3 ani. Pe piața românească există HELPIC spray împotriva țânțarilor conținând p-Menthan – 3,8 Diol 10% adică PMD, dar și alte produse

Biopesticide

 • IRS 3535 sau acid 3-N-butyl-N-acetyl aminopropionic este folosit în Europa de peste 20 de ani pentru protecție împotriva țânțarilor, a căpușelor și a muștelor dar numeroase studii au demonstrat o eficiență de doar 25% din cea a DEET.

Repelenți pe bază de plante: au fost testate mii de plante dar niciuna nu a dovedit o activitate similară cu cea a DEET; unele au totuși efect repelent. Uleiurile esențiale din citronella, soia, cedru, lămâiță, busuioc, geranium, lavandă, pin, scorțișoară, rozmarin, ienibahar au efect timp de câteva minute până la 2 ore.

 • Uleiul de citronella maschează mirosul produs de prezența CO2 și acidul lactic de la nivelul pielii; este folosit împotriva țânțarilor, nu este recomandat în cazul căpușelor. Efectul durează în medie 20 de minute, depinde de produsul utilizat. Există puține studii privind eficiența acestuia. Se recomandă reaplicarea la interval de 1 oră. Utilizarea candelelor cu ulei de citronella reduce numărul țânțarilor din mediu dar nu și contactul acestora cu pielea. Pe piața românească există produsul HELPIC spray împotriva căpușelor 12,5% Citriodiol (conține Citronella și Geraniol  adică ulei esențial de trandafir)
 • Uleiul de soia 2% este utilizat ca repelent în combinație cu uleiul de geranium și cocos; se folosește în Europa de câțiva ani. Testele au evidențiat o perioadă de protecție mai lungă decât în cazul citronella, este eficient 3,5 ore în cazul țânțarilor. Ne se recomandă în cazul căpușelor.
 • Uleiul de eucalipt: se folosește în China din 1978, se comercializează și în Europa, iar din 2002 și în SUA. Prin distilarea uleiului de lemon eucalipt obținut din frunze se produce PMD, adăugat în aprilie 2005 ca și repelent alături de DEET și Picaridin, de către CDC. Timpul de acțiune este ceva mai mic decât al DEET (oferă protecție timp de 2-5 ore) dar și toxicitatea este mai mică; produce iritație importantă în contact cu ochii. Nu se recomandă copiilor mai mici de 3 ani.

Insecticide

 • Permethrin este un insecticid piretroid. Nu este repelent ci insecticid de contact: are efect toxic asupra sistemului nervos al insectelor ceea ce duce la moartea acestora. Este eficient împotriva țânțarilor, a căpușelor, muștelor, a puricilor și păduchilor. Toxicitatea este mică, se absoarbe puțin prin piele și este rapid metabolizat de către esterazele din piele și sânge. Spray-ul cu permetrin se aplică pe haine, șosete, pantofi sau corturi și echipamente de camping, plase de țânțari dar nu pe piele. Aplicarea de haine se face în afara casei, timp de 30-45 de secunde (până când materialul se umezește), hainele pot fi purtate doar după 2-4 ore, după ce sunt uscate. Efectul rămâne timp de 2 săptămâni, nu produce pete, este rezistent la acțiunea căldurii și a soarelui și chiar la câteva spălări. Hainele pentru „outdoor adventure” sunt deja impregnate cu Buzz OFF ce conține permethrin. Combinația haine impregnate cu permethrin – DEET pe piele creează o barieră foarte eficientă evitându-se mușcăturile de țânțar chiar și în zonele cu aglomerare foarte mare a acestora. Hainele impregnate cu permethrin omoară căpușele Ixodes, vectori ai bolii Lyme. Permethrin-ul se folosește și pentru a reduce populația de insecte din afara casei (sub formă de soluție pulverizată sau benzi impregnate care se ard)

După revenirea copilului dintr-o zonă unde a putut fi expus la căpușe se verifică prezența acestora pe piele, inclusiv pielea capului și se îndepărtează cu ajutorul dispozitivelor speciale sau a pensetei. Pe căpușă nu se aplică nicio substanță (acetonă, lac de unghii, etc) deoarece acestea pot crește cantitatea de salivă infectată eliminată de căpușă în piele. Dacă au fost aplicate substanțe care nu permit apropierea artropodelor (repelenți), pielea copilului se spală, în totalitate, cu apă și săpun, mai ales dacă și în ziua următoare se vor aplica astfel de substanțe. Hainele pe care au fost aplicate se spală, de asemenea.

 

Dr. Dreghiciu Daniela

Medic Primar Pediatrie

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *