Eczema Atopică (Dermatita Atopică)

 

Eczema Atopică sau Dermatita Atopică este o boală produsă de inflamaţia cronică a pielii și este însoţită de senzaţia de mâncărime ce produce disconfort şi afectarea calităţii vieţii. Deşi, din punct de vedere medical, nu este o boală gravă, impactul pe care aceasta îl are din punct de vedere social şi psihic asupra copilului şi familiei lui este major. Boala afectează activitatea zilnică a copilului, somnul și interacțiunea acestuia cu societatea. Cauza bolii este o modificare genetică ce duce la ruperea barierei reprezentată de piele, făcând-o mai susceptibilă la expunerea la diverși factori iritanți sau alergeni.  În absența tratamentului inflamația de la nivelul pielii poate deveni cronică, pe când refacerea eficientă a barierei reprezentată de piele împiedică pătrunderea alergenilor și inflamația secundară acesteia. Inflamația pielii poate fi produsă de diverse substanțe iritante (săpun, șampon, gel de duș, spumant de baie), infecții ale pielii, contactul direct cu alergeni, alergii alimentare (manifestările apar imediat după ingestia unui aliment și este însoțită de manifestări digestive sau eșecul creșterii copilului).

În forma ușoară pielea este uscată, senzația de mâncărime nu este foarte accentuată, în forma moderată există zone extinse de roșeață, uscăciune accentuată, mâncărime la care în forma severă se asociază zone în care pielea sângerează, este subțire, cu fisuri. Se localizează mai frecvent pe obraji, în spatele genunchilor sau a coatelor, pe exteriorul brațelor și a picioarelor.

Boala apare încă din perioada de sugar, în jurul vârstei de 6 săptămâni sau în perioada de copil mic și are o evoluţie ondulantă, cu perioade de exacerbare şi remisiune. Exacerbările bolii trebuie să fie recunoscute de către părinți deoarece în acel moment tratamentul de fond trebuie asociat cu aplicarea de corticosteroizi pe piele: roșeață, accentuarea mâncărimii, a uscăciunii pielii, durere la atingere. Eczema atopică se poate suprainfecta cu stafilococi sau streptococi deoarece pielea nu se poate apăra corespunzător; în timpul infecțiilor pielea se acoperă cu vezicule, cruste, se poate asocia febră, modificarea stării generale a copilului și necesită tratament antibiotic (administrat pe cale digestivă sau injectabil) și aplicații locale de dezinfectante (clorhexidină sau triclosan). Eczema herpeticum este produsă de infecția pielii cu virus herpetic, pielea ia aspectul unor ulcerații circulare de 1-3 mm, care pot conflua, sunt dureroase, acoperite cu cruste și necesită tratament cu Aciclovir pe cale generală.

În cele mai multe cazuri boala se ameliorează sau chiar se remite odată cu creşterea copilului, existând şi cazuri în care boala persistă şi în perioada de adult. În cursul vieţii copilul poate dezvolta astm bronşic sau rinită alergică, toate aceste boli fiind expresia unui răspuns imun particular cu care copilul s-a născut.

Tratament

Emolientele sunt cele mai importante pentru tratamentul Dermatitei Atopice. Pentru cei mai mulţi copii aplicarea emolientelor este suficientă pentru a reduce numărul exacerbărilor, adică a episoadelor în care pielea devine roşie, dureroasă, inflamată. Folosirea emolientelor este obligatorie, chiar şi în perioadele fără exacerbare, când pielea are un aspect normal. Obiectivul cel mai dificil de realizat de către medic dar care, odată atins, duce la cele mai bune rezultate este aplicarea, de rutină, a emolientelor pe piele. Emolientele formează un strat uleios deasupra pielii care reține apa sub el, împiedică evaporarea apei din piele și ajută la refacerea barierei reprezentată de piele. Astfel se previne pătrunderea substanțelor iritante, a alergenilor, a bacteriilor și a virusurilor care produc episoadele de exacerbare. Pielea devine mai elastică, se reduce senzaţia de mâncărime.

Baia copilului se va face utilizând emoliente (se achiziționează din farmacii și au menționat pe etichetă „ pentru eczema atopică”), acestea nu produc spumă dar sunt foarte eficiente în curățarea pielii. Acestea vor substitui săpunul pe bază de detergent deoarece acesta îndepărtează stratul superficial, gras, al pielii. Șamponul, gelul de duș, spumantele de baie, săpunul lichid sunt produse pe bază de detergent și trebuie evitate. În cazul copilului mai mic de 1 an emolientele pot fi folosite și pentru spălarea părului, copilul mai mare de 1 an va fi spălat cu șampoane pe care este menționat „pentru eczema atopică”. Loțiunile, cremele și unguentele emoliente vor fi folosite de 3-4 ori pe zi (minim de 2 ori), ceea ce duce la consumul a 250-500 ml de loțiune în interval de 1 săptămână, în funcție de suprafața corpului.

Care este cel mai bun emolient? Produsele emoliente folosite diferă de la un copil la altul deoarece și pielea copiilor este diferită. Cel mai bun emolient este cel preferat de către copil deoarece îi dă cea mai plăcută senzație la nivelul pielii fără a ignora preferințele legate, de exemplu, de culoarea ambalajului dar și cel mai ușor de folosit de către părinte. De obicei sunt încercate mai multe produse până când se găsește produsul care va fi apoi utilizat, este posibil să fie necesare produse diferite pentru diferite zone ale corpului sau în perioade diferite de timp: mulți copii și părinți preferă emolientele grase pe parcursul nopții și cele sub formă de cremă ziua, în zonele cu piele subțire și uscată se preferă unguente. Chiar cremele și unguentele pot produce inflamația pielii situație în care acestea vor fi înlocuite.

Aplicarea emolientelor: se aplică pe piele în sensul de creștere al firelor de păr, se lasă să pătrundă în piele. Frecarea pielii sau folosirea mișcărilor circulare poate duce la foliculită (inflamația din jurul firului de păr). Dacă trebuie aplicate mai multe produse, de exemplu emolient și corticosteroid local aplicarea se va face pe rând, la interval de câteva minute, lăsând fiecare produs să pătrundă în piele, nu este important care dintre produse se aplică primul. Se preferă flacoanele cu pompă datorită riscului mai mic de contaminare cu bacterii; dacă produsul este ambalat în tuburi sau cutii se preferă utilizarea unei spatule în locul degetelor.

Episoadele de inflamaţie acută necesită aplicarea de corticosteroizi topici, unguente cu rol în reducerea inflamaţiei de la nivelul pielii. Reprezintă prima linie în tratamentul exacerbărilor, teama părinţilor de a aplica aceste substanţe este mai mică dacă aceştia ştiu când, cât de frecvent şi câte zile pot aplica aceste medicamente ceea ce, în final, va duce la reducerea numărului de zile de exacerbare a eczemei. Se aplică doar pe zona inflamată, în asociere cu emolientele și nu în locul acestora. Se administrează la indicația medicului, respectând numărul de zile (de obicei 3-5 zile, posibil până la 7-14 zile pentru zonele mai expuse la inflamație cum este zona de sub braț), numărul de aplicații pe parcursul a 24 de ore – de obicei 1-2 aplicații/zi, deoarece cea mai importantă reacție adversă este subțierea pielii.

Inhibitorii de calcineurină: tacrolimus și pimecrolimus sunt tratamente de linia a doua, folosite în cazurile moderate și severe în care aplicarea locală de corticosteroizi nu este eficientă sau este însoțită de reacții adverse severe, la copilul mai mare de 2 ani. Au ca și efect reducerea numărului de celule inflamatorii de la nivelul pielii.

Aplicarea bandajelor impregnate cu substanțe emoliente se decide doar de către medic, nu este tratament de primă linie, este contraindicat în cazul asocierii infecțiilor.

Utilizarea medicamentelor antihistaminice (Cetirizine, Levocetirizine, Loratadine, Desloratadine) pe o perioadă de 1-3 luni, la copiii cu forme ușoare sau moderate de boală este benefică, în special în reducerea senzației de mâncărime.

Terapia antibiotică este necesară în cazul suprainfecției bacteriene iar cea antivirală în cazul infecției herpetice.

Fototerapia și utilizarea medicamentelor de cale sistemică sunt tratamente utilizate în formele severe de boală, care afectează profund calitatea vieții copilului, decizia fiind doar a medicului cu specialitatea dermatologie.

Concluzie: Eczema Atopică este o boală frecventă cu un impact important asupra calității vieții, evaluarea și tratamentul copilului trebuie să țină cont de impactul asupra vieții acestuia și de severitatea inflamației de la nivelul pielii. Cheia succesului este utilizarea cu regularitate, de câteva ori pe zi și în cantitate suficientă, a emolientelor. Copiii și aparținătorii trebuie să recunoască semnele de exacerbare și cele de suprainfecție bacteriană sau virală, situații care necesită intervenție medicală (medic de familie, pediatru sau dermatolog).

 

Dr. Dreghiciu Daniela

Medic Primar Pediatrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *