Alegerea caditei pentru baia bebelusului

In jurul varstei de 2-3 saptamani copilul va avea prima baie completa. Dar nu se recomanda baia copilului impreuna cu adultul in aceeasi cada. Deci trebuie sa achizitionam o cadita pentru bebelus! Care e cea mai buna cadita pentru copilul meu? Oferta mare de cadite pentru bebelusi face alegerea si mai dificila. Iata cateva recomandari de care puteti tine cont in alegerea caditei pentru copilul dumneavoastra.

Cei mai multi parinti aleg cadita mobila din plastic. Se poate aseza pe podea sau pe masa, unele au un suport metalic de sustinere care permite asezarea ei la o inaltime convenabila pentru parinte. Cadita gonflabila poate fi o optiune, este usor de depozitat dar exista risc de accidentare datorita dezumflarii ei in timpul utilizarii. Gradul de siguranta al caditei gonflabile este scazut, nu are stabilitate in timpul utilizarii iar riscul de alunecare a copilului este mai mare datorita materialului din care este confectionata. Puteti folosi chiuveta in loc de cadita pentru baia copilului, cat timp el este suficient de mic, asezand un prosop in interior.

Unele cadite au in interior o suprafata subtire din spuma ce o face mai putin alunecoasa sau se pot achizitiona separat saltele anti-alunecare ce se fixeaza cu ventuze in interiorul cazii. In absenta lor se poate folosi un prosop asezat pe fundul cazii pentru a reduce riscul de alunecare a copilului. Interiorul cazii va fi usor inclinat astfel incat capul copilului sa fie situat deasupra corpului, chiar daca mana parintelui va sustine in permanenta gatul si capul copilului. Nu se recomanda folosirea scaunelor pentru cadite dedicate copiilor care stau in sezut; ele dau o falsa senzatie de securitate parintelui, copilul putand sa cada impreuna cu scaunul si sa ramana prins in interiorul lui.

Unele cadite sunt dotate cu termometre sau zone termosensibile care va ajuta in a folosi apa la temperatura potrivita. In timp ce umplerea caditei se poate face direct de la robinet sau folosind un recipient, golirea ei poate fi dificila, motiv pentru care existenta unui sistem de scurgere al caditei este utila, facand evacuarea apei mai facila.

Caditele – spa, cele prevazute cu dusuri, nu sunt necesare, unor parinti le face insa placere sa le aiba.

Modelele pliabile de cadite sunt usor de depozitat si transportat. Unele cadite au si un inel sau carlig de agatare ce la face mai usor de depozitat.

Cadita trebuie sa fie functionala, sa permita miscarea copilului. Forma ei este de cele mai multe ori lunguiata, asemanatoare piscotului, dar se pot folosi si cadite rotunde, in special in cazul copiilor care stau in sezut, aceste cadite oferindu-le mai mult spatiu.

Siguranta copilului este mai importanta decat tipul de cadita de baie! Mana dumneavoastra va sustine in permanenta capul si gatul copilului, indiferent daca exista suport pentru copil sau nu. Atunci cand achizitionam cadita trebuie sa avem in vedere indeplinirea standardelor de siguranta, cei mai multi producatori avand un astfel de certificat. Evitati caditele cu muchii dure sau ascutite care pot rani copilul. Cadita trebuie sa corespunda in primul rand dimensiunilor si necesitatilor copilului.

Dr. Daniela Dreghiciu

Medic Primar Pediatrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *