Infasarea copilului, nerecomandata de medici

Infasarea copilului, o practica veche de a tine copilul incalzit si adormit, este inca foarte folosita, interesul pentru infasat nereducandu-se in societatea contemporana. Mitul picioarelor drepte datorate infasatului a disparut insa, acum parintii stiu ca o alimentatie corecta si administrarea vitaminei D sunt cele care modeleaza forma picioarelor copiilor. Desi nu este practicata in mod curent, multi parinti aleg sa–si infaseze copilul dar trebuie sa cunoasca si riscurile asociate acestei practici. Miscarile copilului infasat sunt foarte limitate, copilul agitat se calmeaza repede si adoarme, asezat pe spate. In ciuda acestor avantaje, infasarea copilului nu mai este recomandata deoarece riscurile la care este expus copilul sunt mult mai mari, in special daca aceasta practica este continuata peste varsta de 2 luni.

Imediat dupa nastere, in maternitate, copiii sunt infasati pentru a-i ajuta sa-si mentina temperatura corpului. Deoarece niciunde in lume spitalele nu sunt dotate cu pijamale pentru nou-nascuti, acestia sunt imbracati cu camasute si infasati folosind paturi din bumbac, iar parintii sunt sfatuiti sa nu acopere suplimentar copilul cu paturi. Unii parinti continua sa faca acelasi lucru acasa, dupa externarea din maternitate.

Copilul nu are nevoie sa fie infasat pentru a dormi – linistirea copilului pentru a-l pregati de culcare prin infasare, alimentare la san sau folosirea suzetei este optiunea parintelui. Unele studii au arata ca sugarul infasat, deoarece nu se poate misca, are sanse mai mici sa se trezeasca datorita tresaririi in somn decat sugarul neinfasat. Inainte de culcare copilul trebuie imbracat in pijama a carui grosime difera in functie de sezon si de temperatura camerei, si asezat in patul lui, pe spate, fara a fi infasat.

Daca decideti sa infasati copilul folositi paturi subtiri din bumbac, patrate si suficient de mari sau paturi speciale pentru infasat, saci pentru infasat. Folosirea sacului de dormit pentru sugari este o practica mult mai sigura.

Tehnica infasarii copilului trebuie sa tina cont de o regula importanta: copilul nu trebuie infasat prea strans, rolul infasarii este de a-l face sa se simta protejat.

Consecintele negative ale infasarii copilului

  • Infasarea prea stransa a copilului, cu picioarele apropiate si indreptate poate produce displazia soldurilor, cu consecinte negative asupra pozitiei in picioare si a mersului.

  • Supraincalzirea copilului este frecventa atunci cand copilul este infasat folosind o patura deasupra hainelor cu care este el imbracat.

  • Copilul infasat strans nu poate sa respire eficient, plamanii nu se pot expansiona si veti observa ca el va respira mai frecvent decat in mod normal, pentru a-si asigura suficient oxigen si a elimina dioxidul de carbon din organism. Acest efect este mai periculos in cazul copiilor care au probleme pulmonare cronice sau infectii respiratorii. Daca decidem sa infasam copilul trebuie ca mana adultului sa poata intra intre patura cu care acesta este infasat si pieptul copilului, pentru a fi siguri ca el poate respira normal.

  • Copilul infasat prea lejer poate, prin miscarile lui, sa desfaca patura cu care a fost infasat iar parti din aceasta sa ajunga peste fata lui, sufocandu-l.

  • Desi unii cercetatori argumenteaza ca imobilizarea copilului pe spate prin infasare scade riscul de deces accidental, au fost raportate multe cazuri de deces copiii fiind gasiti pe burta, chiar daca ei au fost asezati in pat pe spate sau pe o parte. Deoarece bratele si toata partea superioara a corpului sunt imobilizate prin infasare, odata rostogoliti pe burta copiii infasati nu pot sa-si repozitioneze capul si corpul pentru a nu se asfixia, asa cum o face in mod obisnuit copilul neinfasat. Atunci cand parintii doresc sa infaseze copilul, ei trebuie sfatuiti sa o faca doar in primele 2 luni de viata, inainte ca sugarul sa fie capabil sa se rostogoleasca de pe o parte pe alta.

Parintii care decid sa infaseze copilul pentru a-l linisti si pregati pentru somn trebuie sa cunoasca 2 regului simple: nu infasam copilul strans, in special in jurul soldurilor, si nu continuam sa infasam copilul dupa ce acesta a implinit 2 luni.

Dr. Dreghiciu Daniela

Medic Primar Pediatrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *