Unde va dormi copilul tau? In aceeasi camera cu tine, in acelasi pat cu tine? Exista cateva reguli de urmat pentru a creste siguranta copilului in timpul somnului. Sindromul mortii subite a sugarului este un subiect a carui abordare sperie orice parinte. Este vorba despre decesul brusc si neasteptat al unui copil sanatos, cu varsta mai mica de 1 an, produs in timpul somnului. Academia Americana de Pediatrie a elaborat o serie de reguli pentru a reduce riscul aparitiei mortii subite la copilul mai mic de 1 an. Nu este vorba decesul produs de o cauza cunoscuta ca, de exemplu, copilul inecat pentru ca a varsat in timpul somnului, ci despre riscul de deces fara a exista o cauza precisa.
Alapteaza copilul cat de mult poti. Studiile au aratat ca sugarii alimentati la san au risc mai redus decat cei alimentati cu lapte praf.
Ofera-i copilului suzeta inainte de somn. Se recomanda folosirea suzetei pentru a calma copilul inainte de somn, chiar daca suzeta cade din gura copilului dupa ce adoarme. Se folosesc suzetele dedicate somnului, care nu trebuie legate cu lantisoare sau panglici cu care copilul se poate strangula.
Intotdeauna asezati copilul in pat pe spate.
Pozitia pe spate este recomandata deoarece ea nu creste riscul de asfixie la copil. Exista mecanisme ce protejeaza caile aeriene: sunt situate in fata esofagului, adica deasupra lui atunci cand copilul este pe spate, deci sansa ca lichidul refluat din stomac in gat sa intre in caile aeriene este mai mica in cazul pozitiei pe spate comparativ cu pozitia pe burta. Pozitia intr-o parte nu este recomandata deoarece nu este stabila si adesea copilul se rostogoleste pe burta. Atunci cand copilul se rostogoleste singur de pe o parte pe alta (in jurul varstei de 5-6 luni) va fi lasat sa doarma in pozitia pe care si-o alege singur. Copilul trebuie asezat pe burta, sub supravegherea unui adult, atunci cand este treaz, pentru a-i dezvolta abilitatile motorii, musculatura gatului si a umerilor dar si pentru a evita plagiocefalia pozitionala adica aplatizarea capului datorata pozitiei indelungate pe spate.
Copilul trebuie sa doarma in patutul lui, pe saltea tare, acoperita cu lenjerie neteda. Suprafata pe care doarme copilul trebuie sa fie neteda si ferma: saltea acoperita de lenjerie de pat neteda si care se potriveste saltelei, fara a face cute. Salteaua trebuie sa fie adecvata patutului copilului nu improvizata, sa fie ferma si sa-si mentina forma, fara a ramane spatii libere intre saltea si marginile patului (spatiul trebuie sa fie mai mic de 2 degete). Nu se folosesc perne in loc de saltea si nici nu se pun perne, paturi, pleduri sau alte obiecte moi in patul copilului, nu se folosesc saltele cu apa. Salteaua va fi acoperita de cearsaf adaptat saltelei, care nu este pufos si nici nu face cute. Evitati sa cumparati dispozitive pentru imobilizarea copilului in somn, acestea sunt dispozitive comerciale ce nu si-au dovedit stiintific utilitatea.
Impartiti camera nu si patul.
-
Copilul va imparti aceeasi camera cu adultii dar nu acelasi pat. Patutul copilului va fi pus langa patul adultilor ceea ce face mai usoara linistirea copilului, alimentarea lui si supravegherea somnului copilului. Copilul poate fi luat in patul adultilor pentru a fi linistit, alimentat dar, imediat ce adoarme, va fi mutat in patul lui. Este absolut contraindicata impartirea patului adultilor cu copilul mai mic de 3 luni, copiii nu vor dormi in acelasi pat cu adulti fumatori, consumatori de alcool sau alte medicamente cu efecte asupra sistemului lor nervos, sau adulti extrem de obositi. Nu se recomanda ca gemenii sa imparta acelasi pat.
-
Marginile patutului trebuie sa fie ridicate, indiferent de varsta copilului. Patul sau cosul in care doarme copilul trebuie sa fie in stare buna, patutul al carei margini nu sunt bine fixate sau sunt rupte trebuie inlocuit nu reparat deoarece se pot produce accidente fatale. Distanta dintre lamelele verticale ale patului este stabilita prin norme internationale astfel incat sa nu fie periculoasa pentru copil, de aceea patutul copilului nu trebuie confectionat ci cumparat.
-
Zona in care doarme copilul trebuie sa fie lipsite de pericole cum ar fi cabluri electrice, sau cabluri suspendate deasupra patului, cordoane decorative montate in fata geamului – acestea fiind o potentiala sursa de obiecte cu care copilul se poate strangula.
-
Nu lasati copilul sa doarma in dispozitivele destinate transportului copilului (tip marsupiu sau esarfa) sau scaunele de masina deoarece copilul adormit aluneca si isi poate acoperi nasul si gura sau isi obstrueaza caile aeriene prin caderea barbiei in piept. Daca adoarme, copilul va fi mutat in patul lui nu lasat sa doarma in dispozitivul destinat sederii sau plimbarii; chiar daca se trezeste, va adormi la loc daca este obosit iar siguranta somnului lui este mai importanta.
-
Obiectele moi ca, de exemplu pernele, jucariile din plus, obiectele din blana nu vor fi lasate in patul copilului. Ele pot retine aerul expirat de copil iar acesta il va reinhala. Nu lasati paturi sau haine pe marginea patului copilului, deoarece pot sa cada in pat.
Cum imbracam copilul pentru somn? Evitati supraincalzirea copilului. Copilul va purta inca o haina subtire comparativ cu hainele pe care le poarta adultul pentru a se simti confortabil. Atunci cand este prea imbracat copilul transpira abundent, respira mai frecvent decat de obicei si, punand mana pe pieptul copilului, il simtiti foarte fierbinte. Copilul nu trebuie acoperit cu patura in timpul somnului, hainele mai groase sau sacul de dormit sunt alternative mult mai sigure.
Dr. Dreghiciu Daniela
Medic Primar Pediatrie