Copiii au pielea sensibilă și de aceea scutecul murdar trebuie schimbat cat mai repede, pentru a nu se produce iritația pielii. În cazul nou-născutului schimbăm, în mod normal, 8-10 scutece pe zi. Indiferent dacă sunt scutece de unică folosință sau scutece reutilizabile, metoda schimbării scutecului este aceeași. Nu există o metodă standard de la care nu trebuie să vă abateți! O să vă prezentăm pașii pe care e bine să-i urmați la început iar, în timp, o să vă dezvoltați propria metodă de schimbare a scutecului, cunoscând câteva reguli de bază.
Scutecul de unică folosință conține un strat intern, în contact cu pielea, ce ține umezeala departe de tegument, stratul intermediar are proprietăți absorbante iar cel extern este impermeabil. Sunt mai eficiente în a menține pielea uscată decât scutecele reutilizabile textile și deci sunt mai eficiente în a preveni dermatita de scutec. Deoarece scutecele textile nu pot ține departe de piele scaunul și urina ele trebuie schimbate imediat ce devin murdare.
Unii copii devin agitați și se mișcă permanent în timpul schimbării scutecului. Este util să le distrageți atenția oferindu-le o jucărie în mână sau vorbind cu copilul. Cel mai dificil este în jurul vârstei de 4 luni când copilul a învățat să se rostogolească de pe o parte pe alta și este în permanență dornic să exploreze.
Cât de frecvent trebuie schimbat scutecul?
Scutecul copilului trebuie schimbat după fiecare scaun, cât de repede este posibil. În mod normal urina este complet absorbită deci scutecul nu este necesar a fi schimbat decât dacă dimensiunea și greutatea lui împiedică mișcările copilului. Verificați totuși proprietățile absorbante ale scutecului, punând mâna pe suprafața interioară a unui scutec plin cu urină nu trebuie să-l simțiți umed.
Pregătirea schimbării scutecului:
Trebuie să aveți totul pregătit înainte de a începe schimbarea scutecului copilului. Aveți nevoie de scutece potrivite dimensiunilor copilului, șervețele umede, prosop, apă caldă, cremă protectoare pentru zona scutecului. Dacă scaunul iese afară din scutec în mod repetat luați în considerare folosirea scutecelor cu un număr mai mare – greutatea specificată pe ambalajul lor este doar orientativă. Pudra pentru copii, deși miroase frumos și lasă o senzație de catifelare a pielii, nu este recomandată. Academia Americană de Pediatrie contraindică folosirea pudrei pentru protecția zonei scutecului deoarece inhalarea ei poate produce probleme respiratorii. Pudra de talc este mai rapid inhalată decât pudra pe bază de amidon de porumb datorită particulelor mai mici. Nu există dovezi științifice că pudra protejează pielea împotriva dermatitei de scutec. Dacă totuși decideți să folosiți pudră, alegeți una pe bază de amidon de porumb, puneți pudra în palmele dumneavoastră departe de fața copilului pentru a evita inhalarea și apoi aplicați pudra cu palmele pe pielea lui. Pudra este eficientă în adsorbția umezelii de pe piele dar este rareori necesară deoarece scutecele folosite acum sunt super-absorbante și, de asemenea, pudra protejează împotriva rănilor produse prin frecare. Nu folosiți pudră în cazul în care copilul are pielea roșie (dermatita de scutec) sau infectată deoarece agravează leziunile. Este bine să aveți la îndemână și un set de haine pentru copil, în special în primele săptămâni, până când dobândiți suficiente abilități încât să fiți siguri că nu murdăriți și hainele lui.
Cel mai bun loc pentru schimbarea scutecului este pe un prosop sau aleză absorbantă puse pe podea. Dacă doriți să folosiți o masă pentru schimbatul scutecului sau faceți asta punând copilul pe pat trebuie să fiți atenți să nu cadă. Copiii, indiferent de vârstă, obișnuiesc să cadă când vă așteptați mai puțin! Țineți în permanență o mână pe copil! Cele mai multe mese pentru schimbatul scutecului sunt prevăzute cu o centură pentru siguranța copilului. Indiferent dacă folosiți sau nu centura nu plecați de lângă el și nu vă întoarceți cu spatele spre copil. Pentru a evita răspândirea bacteriilor nu faceți această operațiune în bucătărie!
Cum schimbăm scutecul murdar de unică folosință
-
Așezăm copilul pe spate, pe o aleză de unică folosință sau prosop – dacă scutecul este plin e posibil să murdărim și zona de sub copil.
-
Desfaceți aripioarele laterale ale scutecului și pliați-le pentru a nu se lipi de pielea copilului.
-
Ridicați partea din față a scutecului. Copiii deseori urinează în timpul schimbării scutecului de aceea este util să-i acoperiți zona genitală cu un prosop sau aleză dacă nu doriți ude totul în jur, în special în cazul băieților.
-
Folosiți partea din față a scutecului pentru a îndepărta cea mai mare a murdăriei de pe fundulețul bebelușului.
-
Pliați scutecul în jumătate și îl lăsați sub copil, între pielea murdară a copilului și aleza curată de sub el. Faceți aceasta ridicând cu o mână ambele glezne ale copilului iar cu cealaltă mână așezați scutecul pliat sub el.
-
Curățați pielea dinspre față spre spate pentru a împiedica intrarea bacteriilor din materiile fecale în căile urinare respectiv vagin, în cazul fetițelor. Curățați bine zona testiculelor și a penisului în cazul băieților dar nu este necesar să trageți în jos pielea din jurul penisului. Fiți atenți la șanțurile de pe coapsele copilului unde murdăria se poate ascunde cu ușurință. Ridicați apoi picioarele, ținând copilul cu o mână de ambele gambe, pentru a curăța bine zona din spate și cea din jurul orificiului anal.
-
Cea mai eficientă metodă de curățare este folosirea apei calde de la robinet. Copilul este ținut cu o mână, cu fața în sus și se lasă apa să curgă continuu pe pielea copilului dinspre față spre spate. Cu cealaltă mână se spală copilul; se pot folosi săpunuri lichide pentru copii pentru îndepărtarea murdăriei. Apa va îndepărta atât scaunul rămas cât și săpunul care, dacă rămâne pe piele, poate produce iritația acesteia.
-
O metodă mai puțin eficientă este folosirea prosoapelor înmuiate intr-un bol cu apă caldă, cu care se șterge copilul dinspre față spre spate, prosopul fiind înmuiat și stors de câteva ori în apa din bol.
-
Șervețelele impregnate sunt utile în timpul călătoriilor când apa curentă nu este disponibilă.
-
Uscați bine pielea cu ajutorul unui prosop sau scutec din bumbac, nu uitați să despărțiți pliurile pentru a șterge pielea din interiorul șanțurilor. Pielea rămasă udă se poate macera producându-se leziuni dureroase care se infectează cu ușurință.
-
Aplicați o cremă-barieră pentru zona scutecului. Acestea sunt creme pe bază de oxid de zinc sau amestec de hidrocarburi (petroleum jelly sau petrolatum) care, utilizate în cantitate suficientă, realizează o barieră între materiile fecale și piele împiedicând iritarea acesteia din urmă.
-
Îndepărtați scutecul murdar; scutecul se rulează și se lipesc cele 2 părți laterale deasupra pentru a nu lăsa conținutul lui să cadă. Se pune într-o pungă ce se închide și apoi se aruncă la gunoi. Nu încercați să aruncați scutecele murdare la toaletă pentru că se va înfunda.
-
Așezați scutecul curat desfăcut sub copil apoi aduceți partea din față a acestuia deasupra abdomenului. Partea din față a scutecului trebuie să fie cel puțin la aceeași înălțime cu cea din spate (poate fi și mai sus), de obicei ajunge până în zona ombilicului. În cazul nou-născuților evitați așezarea scutecului peste ombilic înainte de căderea cordonului ombilical pentru a nu-l expune la urină sau scaun – dacă scutecul este prea înalt, pliați partea din față sau folosiți scutece pentru nou-născuți care au un decupaj în față. După ce cordonul ombilical s-a mumifiat și a căzut scutecul poate să ajungă deasupra ombilicului. Lipiți aripioarele laterale ale scutecului dinspre spate spre față.
-
Verificați dacă marginea încrețită din zona coapselor este spre înafară introducând un deget între marginea scutecului și coapse, circular. Este important pentru a evita ieșirea scaunului din scutec. Scutecul nu trebuie să fie prea strâns pe abdomenul copilului – între scutec și pielea copilului trebuie să încapă un deget.
-
Pentru a evita răspândirea infecțiilor este absolut necesar să vă spălați pe mâini imediat după ce ați schimbat scutecul, folosind apă curentă și săpun. Nu uitați că scaunul conține bacterii.
Care scutec este cel mai bun pentru copilul meu?
Prețul mare al scutecului nu garantează faptul că va fi bine tolerat de copilul dumneavoastră. Fiecare copil este unic, unii tolerează foarte bine orice tip de scutec, alții au nevoie de scutece extra-absorbante, unii copii au o sensibilitate la materialele folosite la fabricarea scutecului dezvoltând ușor roșeață atunci când poartă anumite scutece. Aripioarele laterale de prindere de tip „velcro” sunt mai comode și mai eficiente, mai ales când deschideți frecvent scutecul pentru a verifica dacă este curat sau nu, comparativ cu aripioarele de tip bandă adezivă.
Deși pare dificil la început, schimbarea scutecului devine foarte repede o operațiune rapidă și eficientă, o rutină pe care o veți respecta timp de 1-2 ani. Este doar una dintre provocările pe care vi le oferă micuțul nou-născut!
Daniela Dreghiciu
Medic Primar Pediatrie