Rolul sucurilor din fructe în alimentația copiilor

Sucurile din fructe sunt recomandate ca și sursă de vitamina C, apă și uneori de calciu tuturor copiilor mai mari de 6 luni. Datorită gustului plăcut copiii îl acceptă ușor dar, pe lângă beneficiile aduse de acest aliment există și dezavantaje.

Sucurile din fructe conțin 100% fructe și sunt singurele recomandate copiilor. Băuturile din fructe au în compoziție între 10 și 99% suc din fructe la care se adaugă îndulcitori, arome, vitamina C, calciu, toate aceste ingrediente fiind menționate pe eticheta produsului.

Compoziția sucurilor din fructe

Apa este principalul ingredient, pe locul doi fiind carbohidrații sau glucidele (sucroză, glucoză, fructoză și sorbitol) care dau gustul dulce al sucului. Cantitatea de glucide variază între 11 și 16 g/100 ml, fiind mult mai mare decât cea asigurată prin lapte de mamă sau lapte praf (7 g/100 ml). Sucul conține cantități mici de proteine și minerale, unele sunt îmbunătățite cu calciu aducând concentrația acestuia până la cea existentă în laptele de mamă sau formulele de lapte praf. Unele sucuri conțin concentrații mari de vitamina A, potasiu și vitamina C. Consumul de vitamina C simultan cu alimente bogate în fier crește de două ori absorbția fierului din intestin. Sucurile nu conțin grăsimi sau colesterol iar fibrele alimentare se găsesc exclusiv în pulpa fructelor nu și în sucul din fructe. Sucul de grapefruit are în compoziție o substanță care împiedică activitatea unei enzime din peretele intestinului subțire (citocromul P-450) împiedicând astfel absorbția unor medicamente: cisaprid, antagoniști de calciu și ciclosporină, în consecință nu se vor administra simultan.

Glucidele se absorb în organism în intestinul subțire; dintre ele glucoza se absoarbe cel mai ușor. Absorbția parțială a glucidelor în intestinul subțire este cauzată, cel mai frecvent, de consumul unei cantități excesive de suc de fructe. Glucidele ajunse în intestinul gros sunt fermentate de către bacteriile din această zonă ceea ce duce la acumularea de gaze în exces. Copilul acuză dureri de burtă, distensie abdominală, diaree cronică și eliminare în exces a gazelor din intestin. Folosirea sucului de fructe pentru aportul său de apă în timpul episoadelor de diaree nu este recomandată datorită excesului de glucide ce poate accentua diareea, dar și a conținutului scăzut de sodiu.

Locul sucului din fructe în alimentație

Fructele reprezintă un grup important de alimente. Copilul mic trebuie să consume 2 fructe proaspete zilnic iar adolescentul 4 fructe pe zi. Jumătate din această cantitate poate fi înlocuită cu suc din fructe (nu cu băuturi pe bază de fructe). Un pahar a 150 ml suc din fructe poate fi echivalat cu un fruct, avantajul fiind că poate fi consumat mult mai rapid. Sucul de fructe nu poate înlocui fructele întregi deoarece nu conține fibre alimentare.

Copiii vor consuma sucuri pasteurizate deoarece acestea nu conțin bacterii. Sucurile nepasteurizate pot conține bacterii (Escherichia Coli, Salmonella, Cryptosporidium) care produc boli grave în special la sugar și copilul mic.

Laptele de mamă este singurul aliment recomandat până la vârsta de 6 luni; dacă mama nu poate sau nu dorește să alăpteze copilul poate fi alimentat cu lapte praf. Sucul din fructe nu va fi oferit copilului înaintea vârstei de 6 luni; întroducerea în alimentație a sucului din fructe înaintea alimentației solide poate duce la înlocuirea meselor de lapte cu suc din fructe cu valoare nutritivă mult mai redusă. Administrarea sucului se recomandă a se face cu cana și nu cu biberonul, nu se oferă copilului suc din fructe cu biberonul la culcare datorită riscului crescut de apariție a cariilor, după vârsta de 6 luni copilul având deja primii dințișori. Nu este recomandat, de asemenea a oferi copilului suc de fructe în cană, biberon sau cutie pe tot parcursul zilei datorită expunerii excesive a dinților la carbohidrați cu risc crescut de dezvoltare a cariilor. Sucul de fructe se oferă doar în cadrul unei mese. Cantitatea de 100 – 150 ml consumată pe parcursul unei zile este suficientă pentru copilul mai mic de 1 an. Se preferă consumul fructelor proaspete sub formă de piureuri.

În trecut exista teama de alergia declanșată de sucul de portocale. Roșeața din jurul gurii apărută după consumul de suc proaspăt din portocale este consecința contactului pielii cu uleiurile din coaja portocalei care au ajuns în sucul proaspăt stors, iar manifestările digestive sunt secundare absorției incomplete a glucidelor din suc. Alergia este extrem de rară la copilul de vârstă mică.

Sucurile și băuturile din fructe sunt consumate cu plăcere de către copii, indiferent de vârstă datărită gustului plăcut și a modalității de ambalare care permite ușor transportul. Consumul este încurajat și de către părinți care îi văd doar valoarea nutrițională. Dar consumul acestora poate avea efect negativ asupra copilului ducând la un aport prea mare sau prea mic de calorii sau elemente nutritive, la diaree sau carii dentare. În cazul copilului mare și a adolescentului consumul nu trebuie să depășească 300 ml de suc din fructe sau jumătate din cantitatea de fructe recomandată într-o zi.

Recomandări

  • Sucul din fructe nu se introduce în alimentația copilului înaintea vârstei de 6 luni

  • Nu se oferă sucuri pe parcursul întregii zile (în biberoane sau căni cu capac aflate în permanență la dispoziția copilului) sau la culcare, ci în cadrul meselor

  • Consumul de sucuri va fi de maxim 100 – 150 ml la copilul 1-6 ani și 200 – 300 ml la copilul 7-18 ani

  • Copiii vor fi încurajați să consume fructele întregi nu sub formă de sucuri

  • Sucurile consumate de copii trebuie să nu conțină bacterii (pasteurizate)

  • Cantitatea de sucuri consumată de copil trebuie luată în considerare atunci când acesta are probleme cu greutatea (prea mare sau prea mică) sau are diaree cronică, abdomen crescut de volum și dureri de burtă sau carii dentare

                             Dr. Daniela Dreghiciu

                             Medic Primar Pediatrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *